Nukahtamista voi treenata

“Unettomuus tarkoittaa kyvyttömyyttä nukkua. Se on häiriötila, jossa pääasiallisena vaivana on nukahtamisen vaikeus tai unesta kesken herääminen ja unessa pysymisen vaikeus. Uneton ei virkisty unestaan vaan kärsii väsymyksestä.
Se, että ei ehdi tai halua nukkua tarpeeksi, ei ole unettomuutta.”
(Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, 2018)

Nukahtamista voi treenata.
Krooninen unettomuus on aivojen jatkuva ylivireystila, johon vaikuttavat huolet, stressi, persoonallisuus, perimä sekä elintavat.
– Ihminen uskaltaa nukahtaa, kun kokee olonsa riittävän turvalliseksi, sanoo THL:n tutkimusprofessori Tiina Paunio.
– Erityisesti taloushuolet valvottavat, varmaankin siksi, että ne heikentävät ihmisen perusturvallisuuden tunnetta. Vaikka nukahtamista ei voi päättää, taitoa voi kuitenkin harjoitella. Huolet pitäisi käsitellä aktiivisesti päiväsaikaan. Ennen nukkumaanmenoa voi kirjoittaa huolestuttavat tai hoidettavat asiat muistiin, ja jättää ne näin yön ajaksi pois mielestä. Lyhyt kognitiivinen psykoterapia auttaa tehokkaasti unihäiriöissä.
Samoin suositut Mindfulness-tekniikat ja muut rentoutusmenetelmät auttavat rentoutumisen oppimisessa. Rentoutumisharjoituksista voi olla hyötyä myös, jos herää aamuyöllä, eikä uni enää tule uudestaan. Ihmisen ikääntyessä aamuöiset heräämiset yleistyvät, koska uni muuttuu kevyemmäksi.